Dec 22, 2010

Piza

•250 gram tepung roti

•140ml air suam

•1 1/2 sudu kecil yis

•1 sudu kecil gula

•1/2 sudu kecil garam

•1 sudu besar marjerin boleh diganti dengan 2 sudu besar minyak zaitun

•Sedikit oregano

BAHAN TOPPING :
4 batang sosej yang telah direbus

Sedikit hirisan lada benggala hijau dan merah

Sedikit hirisan bawang

Sedikit hirisan tomato

Sedikit keju mozarela atau keju campuran

Beberapa hirisan buah zaiton hitam

3 sudu besar sos tomato atau sos piza

CARA MEMBUAT :
1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan.

2. Lumur sedikit doh dengan marjerin atau mentega, kemudian masukkan dalam plastik bersih dan ramas-ramas doh selama 5-10 minit. Langkah ini penting bagi mendapatkan adunan yang lembut dan elastik.

3. Selepas itu, keluarkan dari plastik dan uli lagi beberapa minit dalam mangkuk adunan. Tutup bekas adunan dengan kain bersih atau plastik pembungkus. Rehatkan doh sehingga naik dua kali ganda. Masa yang diperlukan lebih kurang satu jam.

4. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan kain bersih atau plastic pembungkus dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu, tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. Bahagi doh pada dua bahagian dan canai bulat.

5. Cucukkan dasar doh pizza dengan garpu dan biarkan naik dua kali ganda, Akhir sekali sapu dasar piza dengan sos tomato dan tabur dengan hirisan sosej, lada benggala hijau/merah, tomato, hirisan buah zaiton dan bawang besar.

6. Akhir sekali taburkan juga keju mozarela, bakar pada suhu 180 darjah Celsius selama 18-20 minit atau sehingga permukaan piza perang.

0 Terkena Carutan: